Opinii

Opinii Zeno Sustac

Magistratii romani sustin medierea si se asteapta la o degrevare de cauze nu la atributii suplimentare impuse prin lege pe partea de informare privind avantajele medierii! Asta este concluzia zilei de astazi de la INM. Am realizat si o simulare a unei sedinte de informare privind avantajele medierii si am discutat cateva ore despre mediere in general. Au participat magistrati din toata tara care au aratat un interes deosebit pentru mediere. Consider ca acest demers trebuie permanentizat si oglindit intr-un protocol intre cele doua institutii, aspect de interes maxim pentru mine. 

Last Updated on Duminică, 10 Noiembrie 2013 09:56

Hits: 1422

Mituri despre sedinta de informare privind avantajele medierii

Mituri despre sedinta de informare privind avantajele medieriiFolosirea cuvantul “mit” in titlul articolului se refera la acceptiunea sa din DEX respectiv la “povestirile fabuloase care cuprind credințele popoarelor (antice) despre originea universului și a fenomenelor naturii, despre zei și eroi legendari “.

In acelasi context (epic), mi-au fost adresate cateva intrebari (destepte, ce-i drept) despre epopeea sedintei de informare privind avantajele medierii in lumina (sau intunericul) noilor prevederi legislative. Si cand spun epic, ma refer la eroii zilelor noastre pe chestiunea in cauza…mediatori, avocati etc.

O tempora o mores" spune candva, inegalabilul Cicero…Asta am spus si noi, mediatorii, atunci cand am lecturat minunata Lege nr. 214/2013. In fine, asta este alta poveste, sa revenim la intrebarile in cauza. Ele arata cam asa:

Last Updated on Miercuri, 18 Septembrie 2013 11:07

Hits: 1841

De ce s-a permis apariția medierii în România?

Am auzit recent o astfel de întrebare adresată (lui însuşi, cu voce tare) de un jurist de marcă din România. Deranjat de apariția unei noi profesii, îngrijorat de declinul propriei profesii, personajul nenumit se și vedea în postura de izbăvitor al celor care profită de mentalitatea litigioasă a românilor.
Mesajul său decriptat ar fi putut suna astfel: Nu încercați să vă rezolvați singuri litigiile sau conflictele, noi dorim ca acestea să se înmulțească și ne vom dedica acestei cauze! Evident, nu pro bono. Prin analogie, e ca și cum s-ar milita ca România să fie o țară de bolnavi pentru ca medicii să nu-și piardă obiectul muncii.
La numărul de procese în desfășurare raportat la numărul populației suntem cu siguranță campioni mondiali. Se dezbate des acest subiect în diverse medii influente dar fenomenul este tolerat de mulți ani iar semnele unei schimbări întârzie să apara.
Spiritul civic, apartenența la comunitatea europeană și glasul societății civile ar trebui să fie exponenți ai susținerii medierii în rândul societății românești și ai legislativului.
O țară în care medierea nu a intrat în conștiința civică a națiunii este măcinată de conflicte alimentate artificial în scopuri binedefinite. Toate aceste lucruri sunt normale într-o țară în care interesele unei bresle sunt mai importante decât cele ale cetățenilor. Evident, o țară de mâna a treia!
Medierea este indezirabilă pentru cei care doresc în mod obsesiv concentrarea tuturor deciziilor în mâna unui judecător, respingând posibilitatea folosirii medierii pe scară largă. Nu m-ar mira nici acreditarea de către aceştia a unei teze conform căreia cetățenii români să nu aibă dreptul de a-și asuma decizii producătoare de efecte juridice decât în prezența unui specialist în drept.
Pe final, o întrebare de bun simț adresată la modul general, nu cuiva anume...Cui îi profită existența unui număr atât de ridicat de procese pe rolul instanțelor românești? Răspunsul lesne de intuit, este și răspunsul la întrebarea cine și de ce se opune cu vehemență medierii? Facturile pentru milioanele de procese aflate în desfăşurare le plătim fiecare dintre noi în viața de zi cu zi, susținerea lor realizându-se din bani publici.
Din fericire, politicile în domeniul medierii sunt impuse de Bruxelles, există termene certe de transpunere a lor în legislația internă și sancțiuni. Și mulți ochi ațintiți asupra tânărului stat membru al UE – România, The land of choice!

Zeno Şuştac

Last Updated on Joi, 22 August 2013 04:50

Hits: 1662

Medierea între juridicizare, judiciarizare și opinii înțelepte

Atunci când spunem în gând o rugăciune, încercăm să ne conectăm la sfere înalte și să asigurăm o satisfacere a nevoii noastre de comunicare cu Divinitatea. Nimic mai mult sau mai puțin! Dacă ne imaginăm însă în aceste momente de smerenie că am creat raporturi juridice, generatoare de drepturi și obligații, nu înseamnă că nu suntem buni profesioniști ai domeniului juridic, din contră, dăm dovadă de pasiune deosebită pentru profesiile juridice. În schimb, s-ar putea să existe o problemă (dirimantă) a structurii noastre interne de rezistență, fiind posibilă o lipsă majoră a unor părți superioare componente (s-ar putea să nu avem toate țiglele pe casă).

Last Updated on Luni, 15 Aprilie 2013 21:39

Hits: 2158

Activitatea de mediere și profesia de mediator

Congresul Avocaților a dezbătut teme de interes pentru profesia de mediator cu privire la cadrul juridic al medierii. Mă bucură acest demers, înseamnă că după 10 ani de la introducerea medierii în România, avocații au reușit să-i descopere beneficiile. Mă nemulțumește faptul că, deși s-a vorbit despre o profesie diferită de cea de avocat, autoritatea națională în domeniu, Consiliul de Mediere nu a fost invitată să participe la lucrări.

Last Updated on Sâmbătă, 30 Martie 2013 17:09

Hits: 1761

Avocatul nu este mediator. E împotriva firii sale!

Arhitectul consensului nu este avocatul! El este un maestru al protejării juridice a propriului client. Prin orice mijloace legale, cu toată ființa sa. Dar...în detrimentul și împotriva celeilalte părți, contrar esenței medierii.

Last Updated on Sâmbătă, 23 Martie 2013 11:38

Hits: 2787

Inscriere newsletter

Zeno Daniel Sustac 2012