Opinii Zeno Sustac

Magistratii romani sustin medierea si se asteapta la o degrevare de cauze nu la atributii suplimentare impuse prin lege pe partea de informare privind avantajele medierii! Asta este concluzia zilei de astazi de la INM. Am realizat si o simulare a unei sedinte de informare privind avantajele medierii si am discutat cateva ore despre mediere in general. Au participat magistrati din toata tara care au aratat un interes deosebit pentru mediere. Consider ca acest demers trebuie permanentizat si oglindit intr-un protocol intre cele doua institutii, aspect de interes maxim pentru mine. 


Zeno Sustac, INM, 24 octombrie 2013
Nu am permis niciodata si nici nu voi permite vreodata profanilor sa imi tina prelegeri despre mediere. Si despre cat de mediatori au fost acestia mereu... Prin profani, inteleg "nemediatori", indiferent de profesia juridica din care fac parte. M-am plictisit si de intrebari de genul "e adevarat ca toti avocatii vor deveni mediatori?" ... Not in this life!

Zeno Sustac, Bucuresti, 9 octombrie 2013
Mediatorii, asimilati persoanelor cu atributii oficiale conform unei note interne a Administratiei Nationale a Penitenciarelor! In conformitate cu art. 49 din Regulamentul de aplicare a legii nr. 275/2006...Pe scurt, orice mediator, in baza legitimatiei vizate la zi, poate avea acces la persoane aflate in stare de detentie care doresc sa utilizeze procedura medierii. Deocamdata medierille vor avea loc in penitenciar, de anul viitor existand posibilitatea desfasurarii medierii si in afara penitenciarului. Un pas notabil pentru mediatori!

Zeno Sustac, Bucuresti, 7 octombrie 2013
Foarte interesanta ziua de astazi de la INM. Magistratii au confirmat imposibilitatea aplicarii in ceea ce ii priveste a prevederilor despre sedinta de informare prevazute de legea 214/2013! Mai mult decat atat, nu le considera oportune...lasand deoparte faptul ca nu au fost consultati in privinta lor, ca le incalca codul deontologic (nu pot presta profesii liberale), ca nu detin infrastructura necesara unei sedinte de informare, ca le complica programul in loc sa-l simplifice. Au fost incantati de ideea de mediere, foarte multi magistrati detineau deja numeroase cunostinte despre subiect. O chestiune simpatica...sedinta de informare in sesiune publica sau nu, cu grefier sau nu? Pe scurt, prevedere inaplicabila, facuta in defavoarea justitiabilului. De precizat faptul ca multi magistrati cred in ideea de mediere si o doresc functionala, cu prevederi legale cat mai clare si o legislatie stabila, nu una mereu in schimbare. S-a inteles foarte clar rolul, misiunea si statutul mediatorului, principiile dupa care se ghideaza, structura procesului de mediere, abilitatile necesare unui mediator. S-a remarcat practica neunitara in ceea ce priveste incuviitarea acordurilor de mediere fara a exista un proces pe rolul instantei. Am simulat si o sedinta de informare privind avantajele medierii in care am starnit cu adevarat atentia tuturor.

O veste foarte buna pentru mediatori, acestia pot sa viziteze in penitenciare persoane incarcerate, fiind permis accesul in baza prezentarii legitimatiei de mediator. In aceste cazuri, medierea se poate desfasura doar in penitenciar pana la modificarea legislativa preconizata anul viitor, modificare in care medierea va fi tratata separat.
Ziua de astazi la INM, la fel ca si in datile anterioare, extrem de utila atat pentru magistrati cat si pentru mediatori! Vor mai urma si alte sesiuni cu magistratii curand! Felicitari pentru organizare, profesionalism si sustinere!

Inscriere newsletter

Zeno Daniel Sustac 2012