Dezbatere Medierenet.ro: Examen national de admitere in profesia de mediator !?

Dezbatere mediereCu doua zile in urma postarea lui Zeno Sustac cu privire la introducerea unui examen national de admitere in profesia de mediator a atras atentia si a fost intens comentat.

MediereNet.ro : Ati lansat in mediul online ideea ca ar fi necesar un examen national de admitere in profesia de mediator? Ce presupune acesta si de ce ar fi necesar?

Zeno Sustac: E o idee la care ma gandesc de mult timp, in conditiile in care avem un corp profesional considerabil, in continua crestere. Cu certitudine, masura aceasta nu va viza actualii mediatori autorizati care au sustinut deja examen la finalizarea cursului.

Pentru materializarea ideii, este necesar un consens pe aceasta tema la nivelul Consiliului de Mediere, orice fel de decizii pe aceasta tema urmand a se lua numai impreuna cu colegii din CM. Inainte de a se lua decizii, vad necesitatea unei consultari reale cu corpul profesional al mediatorilor.

Personal, eu vad lucrurile astfel: dupa finalizarea cursului de formare, pentru acces in profesie, absolventii cursurilor vor sustine un examen la Bucuresti (eventual si in centre regionale) promovarea acestuia deschizandu-le drumul spre autorizare.

Propunerea mea presupune realizarea unei culegeri de teste grila si teste practice pentru viitorii cursanti de catre Consiliul de Mediere, teste dupa care se vor pregati cei ce vor sustine examenul, la fel ca si in celelalte profesii liberale.

Cei care nu vor promova examenul vor avea oportunitatea de a-l sustine din nou in anii urmatori. Sunt sustinatorul ideii conform careia profesia de mediator trebuie sa aiba cel mai ridicat standard profesional dintre toate profesiile liberale din Romania. Mai consider ca mediator in adevaratul sens nu are cum sa fie o persoana conflictuala.

Nu va ascund nici faptul ca introducerea unui examen national ar reduce numarul de mediatori care intra in profesie si ar da nastere la o competitie – benefica- intre scolile de formare cu privire la numarul de cursanti ai acestora care ar promova examenul national. Nu in ultimul rand, am fi prima tara din lume care propune un astfel de model.

MediereNet.ro : De cand vom avea examen unic national in Romania?
Zeno Sustac: Nu putem discuta despre termene de implementare deocamdata insa nevoia existentei acestuia deja exista. La acest moment avem la nivel national un numar de 8000 de mediatori autorizati. Nu stiu daca numarul este mic sau mare insa cred ca trebuie sa privim cu responsabilitate spre viitorul profesiei de mediator, gandind pasi necesari, in perspectiva. Pana acum subiectul examenului national era unul tabu, de acum cred ca ar trebui sa luam in considerare si punerea sa in dezbaterea colegilor mediatori. Aceasta este viziunea mea despre profesie, sunt convins ca nu va fi impartasita de toti colegii, lucru de altfel firesc.

O astfel de decizie majora nu poate fi luata decat daca exista un proiect minutios realizat de catre Consiliul de Mediere, proiect cu privire la care mediatorii isi dau girul. La acest moment vad si necesitatea descentralizarii in teritoriu a unor atributii ale Consiliului dar aceasta este o alta poveste.

Pe final, cateva sugestii pentru colegii mediatori…Ii rog sa sesizeze Consiliului de Mediere problemele cu care acestia se confrunta si in care sprijinul institutional al CM ar fi necesar. Ma refer aici inclusiv la cazurile in care profesia de mediator este pusa intr-o lumina defavorabila de afirmatii ale unor profesionisti din afara lumii medierii.

Nu in ultimul rand, consider laudabil demersul site-ului MediereNet cu privire la dezbaterea acestor aspecte importante pentru profesie.

Inscriere newsletter

Zeno Daniel Sustac 2012